Många använder sina smarta telefoner till i princip allt, och en hel del känner att de gör det lite för mycket. Internet har revolutionerat vårt sätt att leva, men det gäller att inte låta våra prylar, som mobilen, ta kontrollen över oss. Kanske kan även du ha nytta av att prova 25-minutersregeln?

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur nätet på så många sätt underlättar för oss i vardagen. På en kort tid har detta sätt att kommunicera på och hitta information på fått en given, ja helt självklar plats i våra liv och för många vore det otänkbart att gå tillbaka till att leva utan internet.

 

Vi använder smartphones till allt

 

Vi gör en massa saker på nätet varje dag, som att kolla när tunnelbanan går nästa gång, vad för ingredienser som behövs inköpas till den där rätten du vill laga när du kommer hem, vad för nummer pizzerian på hörnet har samt vad som hänt i världen det senaste dygnet. Allt du kan tänka dig gör du på nätet, som att prata med dina närmaste, dela med dig av ditt liv i olika sociala medier samt boka saker, beställa resor, köpa kläder, mat och allt annat.

 

När du är beroende

 

Det som en del forskare varnar för är när mobilanvändandet blir till ett skadligt beroende som gör att man inte hinner med annat i arbetet eller skolan. Många unga har svårt att hålla koncentrationen när det plingar till i deras smarta telefoner, den pockar hela tiden på uppmärksamhet. Detta kan i slutändan leda till:

 

  • Sömnsvårigheter
  • Depression
  • Stress
  • Koncentrationssvårigheter
  • Prokrastinering, att man skjuter upp saker

 

Det kan vara bra att ibland helt stänga av både mobil och internet på datorn. Bara för att ens se om det är möjligt, om inte kan det vara så att man är beroende och borde trappa ner lite i sitt användande. Men stänger du av mobilen under 25 minuter och fokuserar helt på till exempel studier, jobb eller att umgås med någon du tycker om kan du sedan tillåta dig själv att kolla mail, facebook, instagram eller något annat i 5 minuter. Det ska tydligen funka för många och kallas för 25-minutersregeln. Läs mer om detta här.