För att hänga med i utvecklingen är det viktigt att möta våra nya sätt att bete oss när det kommer till handel. Vårt nya sätt att handla är att shoppa online och det innebär för handlare att de måste kombinera den fysiska och digitala handeln.

näthandelEtt smart sätt att hänga med i e-handelsutvecklingen är att se till att ens system är kompatibla. Kassasystemet i din butik bör till exempel vara länkad till butikens digitala del, webshoppen. Om du inte har en sådan är det förmodligen dags att skaffa. Boka demo på Sitoo.se för att testa ett molnbaserat kassasystem som funkar på både iPad och iPhone, det gör det hela mycket enklare.

Allt fler köp kommer göras online

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur en större del av försäljningen i framtiden kommer ske just online, kanske till och med hela. Under de senaste tre åren har en fjärdedel av all handelsyta i USA försvunnit, det som är säkert är att ännu mer kommer att försvinna till fördel för nätshopparna. Även i Sverige kommer butiksytan att minska och den fysiska butiken kommer bli mindre, det är viktigt att vara medveten om för den som planerar att starta en butik.

Frågan är dock om köp online är mer miljösäkrat än vad köp i butik är. Det har länge varit en uppfattning hos många att färre fysiska butiker och mer affärstransaktioner på nätet är något som minskar miljöpåverkan, med det är inte så enkelt. I och med att paket med varor måste fraktas samt dessutom ganska ofta returneras, blir det en hel del energiåtgång även här. I Dagens Nyheter går det att läsa att Energimyndigheten presenterat de faktorer som avgör hur energieffektiv e-handeln faktiskt är. Det som är värt att undersökas för sin energiåtgång är bland annat produktavfall och returer, byggnader, förpackningar, kundernas transporter och godstransporter när det kommer till handeln online.

E-handeln ökar starkt i Sverige. Det bekräftar en kartläggning från Payson över svenska e-handelsbutikers omsättningstillväxt mellan 2015 och 2016 – samtliga bolag på topp 10 ökar med minst flera tusen procent – Veckans Affärer