Den amerikanska traditionen att hålla en dag med superrea över hela landet vid namn Black Friday har fått fäste även i Sverige – och i år shoppade svenskarna riktigt rejält!

”Jämfört med Black Friday i fjol ökade handeln med 59 procent – och landade på 3,6 miljarder under årets svarta fredag, som inföll den 25 november.” läs mer här.

shopping-rea-handla-butikI fjol kunde presenteras att det blev nya rekord i julhandel och i år kan man snabbt konstatera att vi förmodligen kommer slå detta. Vad som nämligen etablerat sig med besked i landet, vilket citatet ovan avslöjar, är den amerikanska traditionen med Black Friday – vilket är en dag då företag över hela landet rear ut sina varor till minimipriser under en enda dag vilket också gjort denna dag till en av Sveriges största köpdagar. Många köper både åt sig själva och till vänner och familj, så Black Friday har verkligen kommit att bli startskottet på julhandeln. Så att förutspå att årets julhandel kommer att klå förra årets rekord råder det nästan ingen tvekan om.

Yngre generationens shoppingdag

De flesta som shoppar loss under en-dags rean är tillhörande den yngre generationen under 50 år och shoppar i snitt för omkring 1 817 per köp enligt det genomsnittliga köpet. Och visst är det många som gillar denna nyetablerade tradition. Något som Postnords Carin Blom till exempel berättar för Expressen, som citatet kommer från, r att många till och med ställde sina väckarklockor för att gå upp mitt i natten för att vara först till kvarn när någon av återförsäljarna bytte sina kampanjer – och 46 procent av alla köp skedde online i nätbutikerna, en riktig köpfest med andra ord!