Emellanåt kan det faktiskt löna sig att betala för något som även tillhandahålls gratis. Betalversionen har ofta något fler funktioner gratisversionen, och dessa funktioner kan göra stor skillnad.

Det bästa exemplet är antagligen antivirus. Det finns många antivirusprogram på marknaden, och en del av dem existerar både i en betal- och en gratisversion. Ett gratis virusprogram skyddar för det mesta mot de flesta virus, men ett som kostar pengar skyddar bättre. Nu för tiden är det vanligt att man laddar hem små program som används till både stort och smått, och bakom dessa står ofta små företag eller fristående utvecklare, ofta med programmering som en ren hobby. Ibland används sådana här program för att sprida olika typer av skadlig kod, vilket framför allt är ett problem som drabbar Windows-användare. Ett bra antivirusprogram, i betalversion med support och annat som ingår där, gör att man kan använda sin dator säkrare.

Men det är inte bara antivirusprogram som finns i både betal- och gratisversion. Ett av de mest använda i Sverige nuförtiden är Spotify, som är gratis att ladda ned. Man kan dock välja om man vill prenumerera på företagets extra-tjänster, och därmed slippa reklamen, få bättre ljudkvalitet, och även möjligheten att kunna spara spellistor på sin smartphone.

Alla som har en smartphone vet att det ofta finns flera versioner av en app, eller åtminstone två, där en version är gratis Många foto-appar finns i en gratisversion och i en betalversion med fler funktioner. Många gånger tjänar gratisversionen som ett lockbete som ska locka användarna till att köpa den andra versionen, men ibland räcker gratisversionen långt.