Trodde du att allt som uppfinnas kan redan är uppfunnet? Då har du nog fastnat i en bubbla för tekniken går i rasande fart framåt – och nu lanserar till och med IKEA möbler som hjälper en att ladda sin smartphone.

ikeaTidigare har vi skrivit om telefonväxlar nu och då, vilket är i princip vad vi skulle kalla IKEA:s nya möbelsatsning om vi döpte den till ”möbler då och nu”. För är det något som man inte trodde kunde förbättras så var det dåtidens telefoner och sammanhörande manuella växlar vilket är precis vad man tänkt om sina möbler, fram tills nu. För vem trodde egentligen att en möbel kunde användas till något mer än vad möbeln är byggd till? Det gjorde IKEA som nu lanserar möbler med inbyggda laddningsstationer för smartphones.

Laddningsstationer

Från och med detta år har IKEA börjat sälja möbler som trådlöst laddar din telefon genom att du placerar telefonen vid möbeln och i första kollektionen ingår bland annat sängbord, lampor och skrivbord. Men hur kan detta vara möjligt? Enligt tidningen Ny Teknik fungerar möblerna som trådlösa laddningsstationer just eftersom att de är baserade på standarden Qi vilken tillämpar lågeffektladdning i registret 0 – 5 W. Detta betyder att avståndet mellan spolarna inuti laddaren och föremålet som ska laddas kan variera mellan 5 och 40 millimeter – vilket i sin tur innebär att man helt enkelt lägger sin telefon på möbel och vips så laddas den.

Varför laddningsstationer i möbler?

Till Ny Teknik säger IKEA:s områdeschef för belysning och trådlös laddning att man på företaget är medvetna om hur människor idag ogillar laddningssladdar och låga batterinivåer i sina telefoner. Och detta har man alltså löst genom att göra inbyggda laddningsstationer i möbler som ofta finns i närheten till där människor helst befinner sig i sitt hem och tack vare dessa möbler har man alltså möjlighet att ladda telefonen vart man än befinner sig i hemmet. Under de kommande åren kommer kollektionen att utökas till andra möbler och annan heminredning – så nu är det bara att hålla utkik efter mer integrerad teknik.